Okoljski dan

Program 

Program je potekal v angleškem jeziku- Event was be held in english language

9:30 - 9:45 Uvodni nagovori Mag. Sonja Šmuc – Generalna direktorica, Gospodarska zbornica Slovenije
Mag. Andrej Vizjak – Minister, Ministrstvo za okolje in prostor RS
9:45 - 10:05 Zmanjšanje onesnaženja s plastiko ter prehod iz družbe Vzemi, Uporabi, Odvrzi:
Iz znanosti v politiko in ukrepanje
Dr. Thomais Vlachogianni– MIO-ECSDE, Atene, Grčija
10:05 - 10:25 Potrošnikove in zakonodajne zahteve za razvoj plastičnih embalažnih izdelkov za enkratno uporabo Dr. Ulrike-Maria Gelbmann – Univerza v Gradcu, Avstrija   
10:25 - 10:35 Pregled zakonodajnega ozadja Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje Tina Ajdič – ADS Insight, Bruselj, Belgija
10:35 - 10:45 Maksimizacija ponovne uporabe in recikliranja - evropski DRS sistem kot orodje za boj proti izzivom plastike za enkratno uporabo Anna LarssonReloop Europe, Bruselj, Belgija 
10:45 - 10:55 Zmanjšanje smetenja z uvedbo krožnega modela gospodarstva za vsebnike za pijačo za enkratno uporabo in ponovno polnjenje – primer dobre prakse iz Litve Saulius GaladauskasZdruženje pivovarjev Litva
10:55 - 11:05 V & O 
11:05 - 11:25 KVIZ O PLASTIKI Andreja Palatinus – Gospodarska zbornica Slovenije
11:25 - 11:45 ODMOR ZA KAVO
11:45 - 11:55 Primeri raziskav in dobrih praks na področju razvoja in uporabe termoplastičnih biokompozitov v Sloveniji Maja Mešl – Fakulteta za polimerne tehnologije, Slovenj Gradec, Slovenija
11:55 - 12:05 Dekagram - Trgovina brez embalaže Sarah Reindl – Dekagram, Austria 
12:05 - 12:25 Glocal Gourmet HIT Martin Šabec - Perla, Hit Group, Slovenia
12:25 - 12:45 Splošen pogled na trajnost v podjetju Radenska ADRIATIC
Marián Šefčovič - Radenska ADRIATIC Radenska d.o.o., Radenci Slovenija
12:45 - 13:00 V & O IN ZAKLJUČKI DOGODKA
13:00 – 14:00 ODMOR ZA KOSILO
14:00 - 15:00

Delavnica
“SUPer GOSTINCI”

Kako zmanjšati uporabo plastike za enkratno uporabo v gostinskih dejavnostih

(v slovenskem jeziku)

Delavnica
“Izzivi krožnega gospodarstva – sodelovanje podjetij in raziskovalnih organizacij”

(v angleškem jeziku)

 

 

OPIS DELAVNIC


“SUPer GOSTINCI”
Kako zmanjšati uporabo plastike za enkratno uporabo v gostinskih dejavnostih


Lončki za pijačo, posode za živila, pribor, krožniki, slamice in mešalne palčke za pijače, plastenke in drugi vsebniki za pijačo so v široki uporabi v vseh gostinskih obratih. SUP Direktiva zahteva zmanjšanje uporabe teh izdelkov, za nekatere pa dajanje na trg celo prepoveduje.

Na delavnici bomo soočili mnenja in prakse podjetij pri uveljavljanju in pripravah na spremembe, ki jih napoveduje SUP Direktiva. Predstavili bomo nekatere primere dobrih praks in identificirali največje izzive podjetij. Delavnico izvajamo v sklopu aktivnosti »SUP Free bars«, ki poteka pod okriljem evropskega projekta »Piloting Marine Litter Prevention and Mitigation Measures in Mediterranean Marine Protected Areas«, s podporo MIO-ECSDE v sklopu Interreg Med Plastic Busters projekta, katerega sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj.



Izzivi krožnega gospodarstva – sodelovanje podjetij in raziskovalnih organizacij

Krožno gospodarstvo (s številnimi novimi direktivami) pred podjetja postavlja nove izzive. Več pozornosti kot doslej bo potrebno posvetiti uporabi recikliranih oziroma predelanih materialov. Delavnica je namenjena povezovanju podjetij in raziskovalnih organizacij.